Graniet

Graniet

Graniet wordt vaak genoemd als de meest duurzame natuursteen die er is. Het staat erom bekend goed bestand te zijn tegen barsten en afbrokkelen. Het is een zuur stollingsgesteente, samengesteld uit mineralen, daarnaast heeft graniet-gesteente een hoog gehalte aan kwarts, waardoor het een zeer duurzame natuursteen is. De prachtige waaiervormige patronen zijn kenmerkend voor graniet. De textuur wordt gekenmerkt door een korrel met af en toe de aanwezigheid van microkristallen.

 

Het uiterlijk van graniet

De patronen van graniet zijn over het algemeen gespikkeld. Er is geen duidelijk patroon. De kleuren zijn meestal wit en grijs.

Hoe is graniet onstaan?

Graniet is honderden miljoenen jaren geleden ontstaan door stolling van magma. Door de afkoeling van magma en onderaardse druk stegen de aardlagen naar boven waardoor ze met elkaar vermengd werden. Omdat het onder hogere druk en onder invloed van hogere temperaturen is ontstaan, is graniet een harder materiaal dan marmer.

Toepassing

Ten eerste is door zijn hardheid, graniet minder vatbaar voor slijtage en schade. Daarom is dan ook beter geschikt voor toepassingen zoals een keukenblad, en in de badkamer. Daarnaast is het geschikt voor allerlei toepassingen in exterieur of interieur. Het oppervlak van graniet is zo hard dat als iemand recht op het oppervlak snijdt, het oppervlak niet wordt aangetast. Het is goed om te weten dat graniet gemakkelijk aangetast wordt door contact met olieachtige stoffen. Olie wordt geabsorbeerd door de licht sponsachtige textuur.

 

  • De hoge hardheid van het graniet maakt het een moeilijk materiaal om te schuren, en te slijpen. Hierdoor liggen de de kosten hoger. Daarintegen door de duurzaamheid, die vaak generaties lang genot brengen, is de investering over de jaren af te schrijven.
  • Graniet is de juiste keuze voor diegenen die een lange termijn investering willen. Bovendien met minimale en zeldzame onderhoudswerkzaamheden.

Voor de onderhoud van uw graniet adviseren wij om speciale onderhoudsproducten voor graniet. Bijvoorbeeld de producten van Akemi.